Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Sofia, Peppaochsalts matglada medarbetare och stylist. Bloggar om (mat)livet på landet i Småland. Om miljötänkande, att odla och ta hand om grönsaker i allmänhet och om god vegetarisk mat i synnerhet.
Smaken av försommar
Vi har bara hunnit snärja in oss i grillångor en gång i år. Det är inte riktigt vår grej - jag tror jag behöver öva helt enkelt. Försommarmat är något helt annat för mig. Eftersom vi inte fått igång så tidiga odlingar att skörda i år heller (tja, för tretton fjorton månader sen var vårt ena trädgårdsland bevuxet med små ekar, sly, granar, lupiner och gullris, det andra så sent som i mars-april fyllt med kirskål och sly) försöker vi använda det som finns. Örterna sätter igång tidigt förstås. Och äldsta dottern är mästare på allt ätligt vilt och kommer in med hårt kramade sallader i små glas: harsyra, kirskål, granskott, gökärt... Harsyran är min absoluta favorit, syrlig och frisk. Den kan man gott använda även när det växer annat! Nässelsoppa är också givet. Samt årets första - och bästa! - tillskott: de små äggen med innerligt gula gulor som hönsen börjat lägga. Godare finns inte. Så vårmaten stavas o-m-e-l-e-t-t. Bästa lunchen, snabb, nyttig, lätt att variera, uppskattad av ungarna och framför allt rysligt god. Att lunchen är snabb är förresten en nödvändighet. Det finns så ofantliga mängder saker att göra. Kupapotatisrensaogräsplanterautbönorstaplasistavedenstädahönshusetlagacykelnstöttaärtorna... Vi har grovt uppskattat 1500 kvm trädgårdsland nu, säljer regelbundet plantor och honung på närorten, ska utöka biodlingen, har en ruvande höna (hoppashoppas!), planerar att skaffa ankor i sommar, och har tusen små projekt hemma. Tur att man trivs. Och tur att man snart får lön för mödan. Redan nu växer basilikan extremt frodig i drivbänk och jag planerar pesto vilken dag som helst. Snart snart dignar det överallt, honungen flödar, livet kilar runt överallt och tiden kommer knappt räcka till åt att skörda. Ajöss trista vintermat! (fast till hösten kommer jag att älska den igen)
7 juni 2014 SmutsJag älskar historier, och det är något man kan få mycket av om man lyssnar här i Småland. Undrar om det är likadant överallt? Senaste guldkornet att sortera in i samlingen är historien om suggorna som min man kom hem med. Jo, sugga är ingen delikatess, fick jag veta. Men förr när folk var fattiga kunde de behöva slakta en so ändå. Vad gjorde man? Hästskit gjorde susen - det fick suggorna äta några veckor så blev köttet mört. En riktigt mustig landsbygdshistoria, lite för bra kanske till och med.
22 mars 2014 Swedish fikaEtt nytt café har öppnat där jag bor. Innehavaren är engelskspråkig och skriver på sin hemsida om fika med ordet på svenska, trots att texten i övrigt är på engelska. Finns ingen motsvarighet på det omfattande engelska språket? Det får mig att tänka på hur fattigt livet vore utan en riktig svensk fika ibland. Som igår, till exempel, när stora dottern insisterade på att vi skulle ha lussefika. På bordet brann vaxljus och utanför låg snön så var inspirationen kom ifrån är inget mysterium, även om tidpunkten var lite för sen, eller för tidig, beroende på hur man ser på saken. Nåväl. Det blev lussefika med sista lussekatterna, mörk choklad, te och så kuckeliku-spelet förstås. Perfekt klockan fyra en snålblåsig söndag. Vart skulle världen ta vägen utan fika? Tänk ett liv utan koppar tunna som membran, småblommiga fat i oändliga rader, småkakor med lockande rosa sockerkanter (brysselkex, var är ni?) eller stabbiga mandelkubb som doftar bittermandel. Inga broderade dukar ens hos den knotigaste tant. Ingen sitta-ner-stund med socker på. Afternoon tea i all ära, heder åt chokladcroissanter och caffè latte med pralin. Men en redig fika är svår att övertrumfa. 20 januari 2014 Grönkål: a love story
Grönkål. Snyggt till julskinkan. Fast grönkålen har många fler sidor än så. Faktum är att den just nu tröstar mig i novembermörkret som enda gröna fläck i en i övrigt brungrågulnad trädgård som nästan slutat ge något färskt. Lite persilja i drivbänken och några jordärtskockor som får vila till våren, det är allt. Grönkålen står grön, frisk och krusig utanför köksfönstret och lovar färsk mat ännu ett tag till (tyvärr har rådjuren också upptäckt det). 22 november 2013 Håll i kålInte bara högtider hör samman med mat som ler och långhalm. Oväder också. Vi inväntar första höststormen, kanske blir det orkanbyar och redan friskar det i. Hönsen är instängda och skottkärrorna uppvälta bakom uthuset. Vattnet är tappat. Det behövs något tryggt att hålla sig fast i när det blåser om öronen.
Perfekt att hålla sig i när det stormar! Eller, va? Är alla redan uppätna? 28 oktober 2013 Knölen: en levande historiaIdag mötte jag mannen som bodde i vårt hus i 50 år. Han hörde sig för om hur vi trivdes men ganska omedelbart kom vi in på ett annat ämne: odling. Det var inga genvägar om vädret inte. Här talar vi om en man som odlade omkring 2000 kvm potatis (och dahlior, sägs det) varje år. Rent okristliga mängder potatis, konstaterade en granne som traskade förbi. Här minns alla åkrarna med potatisplantor i långa rader. Nå, jag fick med mig ett par råd, som att varva med foderärtor som gröngödsling före potatisen. Det är fina grejor. Men vad gör man med så mycket potatis? Potatis är ett brännande ämne som faktiskt blivit återkommande i min blogg, märker jag. Vår käraste knöl. En stabil pelare att placera den svenska matkulturens ymnighetshorn på. Med egna odlingar har vi börjat äta päror på längden och bredden och de blir faktiskt bara godare och godare. I år gräver vi upp Rocket (stora, fasta, kalasgoda att ugnssteka), Toluca (ekologiskt utsäde som är friskt, gult kött), mandelpotatis som knappast behöver någon presentation och trotjänaren Asterix. Variationen är inte att underskatta. Undrar vilka sorter som växte här förr? Tidigare i år skaffade vi några potatisar av gamla sorter: Rättviks Röd, Blå mandel och Congo. Skulle vara kul att odla eget utsäde! Fast pappas potatispassion motiverade att han fick dem i födelsedagspresent istället. Nog ska vi skaffa några knölar igen. Trots att potatisen är en fantastisk knöl är den inte enhetlig, variationen förnöjer! Och bygger vidare på gamla traditioner, i synnerhet här, i potatislandet. 10 oktober 2013 KanelbulleinstinkterMin dotter. En tjyv. En riktig kanelbulletjyv, alltså. Hur kan man vid 15 månaders ålder, utan tidigare erfarenheter av bullar, veta att det är så gott med kanelbullar att det lönar sig att tassa fram till bordet där de ligger, nygräddade, och svalnar, sträcka sig på tå, ramla på kuppen? Det kanske är instinkt. Eller bara kardemummadoften. Stora dottern är mer indirekt. Hon slår sina lovar, säger att oj, där ligger det bullar. Undrar om de är goda? Ska vi äta dem någon gång, kanske på lördag? Nästan så man får hjärtsnörp av hur återhållen hon är. Fast desto mindre när bullen ligger på tallriken! Det är något med bakning som handlar om kärlek och omtanke. Inplastade kakor kan också vara en fin gest, men riktig bullmamme-/pappe-feeling blir det först när de är bakade med smör, nygräddade på en plåt i köket. För när det är fest så är det. Ha en doftande, mjuk, saftig och nybakad kanelbullens dag!
3 oktober 2013
Redaktionens kommentar
Åh! Dina kanelbullar är magnifikt goda. Och om du missade kanelbullens dag måste du faktiskt ta igen. Dubbelt. :)
Husmoderns obändiga auktoritetTrädgården full av grönsaker, skogen full av bär och svamp. Då är det inte senaste boken med 5:2-dieter eller luftiga sommardesserter jag behöver. Nej, det tyngre artilleriet krävs: husmorsböckerna. Som av en lycklig händelse har jag ramlat över en handfull sådana på sistone. De behöver inte vara av så gammalt snitt för att vara användbara, böcker från 50- och 60-talet fungerar alldeles utmärkt, skrivna av dem som inte frälsts alltför mycket av frysboxarnas intåg.
Länge leve husmorsböckerna! 26 september 2013 Allt faller på plats
Ibland faller bitarna helt villigt och snällt på plats. Under lingonpromenaden med följande syltkok ramlade vi över ett gäng fina soppar av olika slag. Väl hemma var hallen full av nyupptagen potatis, dags att koka en gryta full - som blev sönderkokt. Hoppsan. Men vore det inte gott med potatismosbullar? En av mina favoriträtter som barn (inte skolmatsalens vämjeliga version utan de hemlagade) men själv har jag aldrig lagat det. Då kom en kokbok från 50-talet med svar. Men, inga ägg! Väldigt lägligt låg två stycken i redet i hönshuset och väntade. Persilja lade pappa alltid i, en knippe av det också. Och dags att prova den gamla potatispressen som följde med när vi köpte en byrå i vintras. Vad har man till potatismosbullar? Lingonsylt förstås! Och svampstuvning, mmm. Samt svågerns stiliga morötter. Och plötsligt hade vi en fantastisk höstlunch som nästan lagat sig själv. Oslagbart!
Recept på finfina potatismosbullar cirka 600 g kokt potatis 1-2 ägg en knippe persilja salt, kanske en halv tesked ströbröd smör att steka i
Mosa potatisen med gaffel eller en gammal snygg potatispress. Blanda med finhackad persilja, salt och ägg till en smet. Forma bullar som plattas till. Här är barn till god hjälp. Doppa i ströbröd och stek gyllengula i smör.
19 september 2013 Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Haha, men kanelbullebegäret tyder ju på god smak! Börjar bli dags att baka en sats snart känner jag...