Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Vad man gör en blåsig dagUtanför blåser det så in i baljan. Inte kan man vara ute i trädgården och här inne rinner näsorna. Vad ska man ta sig till? En god ursäkt för att laga mat, säger jag. Dagens favorit är helt klart det pakistanska vetebrödet shirmal som jag hittat recept på i boken Bröd av Wenche Frölich, ICA bokförlag. Det är sällan jag hittar recept som lockar mig att alls följa ett recept, men det här är värt besväret: 2 1/2 dl yoghurt (fast fil funkade bra för mig, jag hade ett utgånget paket i kylen) 25 g jäst 2 ägg 1 msk olja 1 tsk salt 1 tsk socker 1/2 tsk kardemumma (jag kan gott tänka mig en hel tesked, men det är ju jag) 8-10 dl vetemjöl Värm yoghurten till 37 grader. Lös upp jästen i yoghurten. Tillsätt ägg, olja, salt, socker och kardemumma. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa ca 1 timma under bakduk. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10 lika stora delar. Rulla dem till bollar som kavlas ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord bakplåt och låt jäsa ca 30 minuter. Nagga kakorna med en gaffel och pensla med ljummen mjölk. Strö över sesamfrön och grädda bröden ca 10 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt dem svalna på galler.
Eftersom vi inte hade sesamfrön gjorde jag ett tappert försök att skåra kakorna i livsträdsmönster efter idé från fougasse-brödet som även det finns i boken. Trevligt, hur som helst. Nu ska jag laga vidare. Pizzadegen, risotton, plättarna och jordgubbspajen väntar. 8 april 2011
Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Snyggt bakat! Ser läcker ut.
Här satsar vi på Delizie. Det är också ok.