Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Skräddarsydd skördJag kan inte sticka under stol med att jag är ganska så mallig. Nu kommer det så mycket i trädgården som ska skördas och bli trevlig mat att jag inte riktigt hinner med att skriva om det. Först var det kanske mangolden, som vi har ganska så mycket av. Den växer och växer, ger massor av matiga stjälkar och användbara blad att ha i grytor, pastasåser, pajer. Stjälkarna är goda att fräsa i smör och salta lite lätt. Tyvärr förlorar de en del av sin färg när de tillagas, men de är väldigt dekorativa i trädgården med sina gula, vita, rosa, röda stjälkar (sorten heter Rainbow chards).
Sen kom majrovorna också. Det vete tusan om de inte är ganska så sexiga i alla fall. Kokta tillsammans med smör och citron i alla fall. Först trodde vi oss ha stött på problem när blasten var rejäl men knölarna tycktes små. I själva verket blev de stora släta härliga jättar som vi har haft mycket användning för. Ugnsbakade blev det rejält med bett i dem, trevligt om man uppskattar den smaken.
Nu har vi just skördat gurkor. Sorten heter Crystal apple och blir rund, krispig och väldigt god. Det är en sådan lyx att få plocka in en hel liten korg... Ikväll blir det någon slags matig sallad, tror jag. Det bästa är att matlagningen nästan fixar sig själv när det finns så mycket gott att ta av. Varje dag blir det ett par nävar sockerärtor, då och då har basilikan tagit sig nog för en ny omgång pesto och nu är även gulbetorna på gång att bli stora nog. Urvalet blir så mycket större när man odlar själv. Dags att laga kvällsmat!
9 juli 2011
Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|