Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Töm-tallriken-principen och andra dumheterBarn och idioter säger sanningen, sägs det, men inte tordes jag göra det inte när mamma och pappa såg på varandra med saliga blickar över kastrullen med nypotatis från det egna landet. Nej, potatisen hade väl gått an, om det inte vore för dillvipporna också. Självfallet var även de skördade minuter före tillagningen och låg nu där slaka och doftande över den heta potatisen med skal så tunt att det hotade att lösas upp av dagsljuset. Att barn får se var maten kommer ifrån tror jag alltså bergfast på (även om jag, otacksamma unge, inte alltid förstod storheten i potatisar runda och släta som mina egna oskyldiga kinder). Som barn åt jag aldrig särskilt bra och har först som vuxen blivit en riktig gourmand. Hur kommer det sig? Jag minns när dagisfröken satte ett kryss i taket när jag för en gångs skull hade ätit upp en bit fisk. Ständigt blev man trakasserad för att tallriken skulle vara tömd. Vem har inte hört den fantastiskt irrelevanta repliken: "tänk på barnen i Afrika!". Sällan har fem ord gett mig sämre aptit. Så, nu är jag vikarierande dagisfröken själv, eller snarare barnskötare om man ska uttrycka sig korrekt. Aldrig att jag ställer upp på töm-tallriken-principen! Svinn blir det ändå från köket och jag kan förstå att inget barn blir särskilt frestat av vitkålssallad med lingon och torr riven morot. All heder åt kökspersonalen som bakar bröd och gör det bästa av situationen, men inte ska man klandra barnen för att de inte har lust att äta upp. Att de ska tvingas sitta vid bordet och avsluta måltiden medan de andra går ut är mig totalt främmande. För vems skull då? Vad gör det för matlusten på sikt? Nej, istället får man göra maten spännande så långt det går. Tvång ger inget barn vilja att upptäcka ny mat. Förr eller senare inser förhoppningsvis de flesta barn att hembakt bröd smakar bättre, grönsaker kan vara helt fantastiska och att man faktiskt får välja själv till stor del. I höst ska jag nog ta med en del av vår egen skörd och se om det faller i god jord. Kanske, kanske inte. Nog vidgar det en och annan vy i alla fall. Sist men inte minst en bild från min trädgård där dillen vippar skir, grön och underbart god...
29 maj 2011
Kommentar av
Äter allt
9 juni 2011
Att tömma tallriken är mer okomplicerat. Dels för att de slipper hitta på massa konstiga regler själva för hur man skall eller inte skall ätas. Dels för att mat man upprepade ggr äter till slut faller en i smaken. Dels för att situationen med hungriga barn i institutioner är oerhört jobbig att hantera. Vidare för att vi ska kunna behålla att på dessa institutioner finns mat och ingen behöver ta med mat hemifrån vilket skulle vara taskigt mot fattiga föräldrar. Det är lättare för ett barn att äta upp än lyssna på tex vad andra barn säger om mat. Kravlösa och positiva upplevelser är bara bra om det skapar ett önskat beteende. Bortskämda barn blir att bete sig illa, hungriga barn blir att bete sig värre. Svar av Lisa
14 juni 2011
Skulle du kräva att din kollega åt upp allt på sin tallrik innan han fick gå från bordet? Förmodligen inte. I "uppfostrings-synpunkt" tar vi vuxna oss ibland alltför stora friheter när det gäller att bestämma över barn. Det finns massor av olika skäl till att barn inte äter viss mat, säkert lika många som det finns barn. Att utgå ifrån att de är bortskämda är ganska elakt. Barn är inte vana vid konsistenser på samma sätt som vi vuxna, de kan vara känsliga för röror med bitar i, när man inte "ser" vad maten man ska äta är för något. Vill man lära barnen äta sådan (för dem okänd mat) är det bäst att börja med upptäckarglädje, låta dem smaka en liten bit, eller t.ex laga flera olika saker av samma ingrediens o ställa fram samtidigt (kokt potatis, pommes frites, potatismos t.ex. Tvång och mat hör verkligen inte ihop. Kommentar av
Jahna
31 maj 2011
Jag håller verkligen med dig! Hela matsituationen ska vara en positiv och kravlös upplevelse. När tvång kommer in i bilden blir det en maktsituation som ingen i slutändan vinner. Mysig blogg du har! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Hej!
Min mormor grälade på sin son Lars när han inte ville äta upp gröten (under andra världskriget). "Tänk på de svältande barnen i Finland!" -"Ja, ta du och skick gröten till Finland så kommer den tebaka med express".