Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Lös det enkelt!

Ta och öppna frysen eller kylen och ta en titt. Har du gårdagens gryta
slafsigt inställd på en hylla, eller kanske en diger samling väl
märkta tupperware-burkar i långa rader? Ser det frestande ut? Nej,
tänkte väl det. Kanske är det till och med så att de där slattarna, de
kokta pastaskruvarna och en halv deciliter couscous med kanel till
sist åker i soporna efter att ha varit ett dåligt samvete som man inte
alls vill diska ur. Hur undviker man den sorgliga utvecklingen? Att vi
slänger alldeles för mycket för både miljö och plånka vet vi förstås.
Dags att ta tag i resterna!

Mitt främsta tips lyder: gratäng. I en gratäng kan man gömma det
mesta. Bäst är att basera den på något ganska rejält som till exempel
pasta. Det funkar bra med kokta gryn av olika slag, kokta grönsaker
eller potatis som man skär i lagom stora bitar. Sen öser man på lite
av varje som man råkar ha hemma, kanske en liten skvätt soppa (fast
alltför blött vill man inte ha det), lite hackade tomater, frysta
grönsaker, vad man råkar hitta. Om konsistensen inbjuder till det är
det väldigt trevligt att slå en äggstanning över hela härligheten.
Vispa bara ihop några ägg med lite salt och en liten skvätt mjölk och
gärna lite örter, färska eller torkade. Ovanpå kan man till exempel
smula torrt bröd som blivit över och kanske riva lite ost. In i ugnen
på 200 grader tills det har trevlig yta och känns lagom fast.
Restgratäng är också utmärkt som "cook-off" om man till exempel vet
att man kommer ha bråttom till middagen och måste få ihop något
snabbt. Släng bara ihop det som ska utgöra själva gratängen och gör
äggstanningen separat. Slå ihop dem när det är dags och riv eventuellt
över ost och kör in i ugnen.

Mitt andra tips är pasta. Det går att variera något enormt och funkar
faktiskt riktigt bra som restmat - förutsatt att man inte försöker
koka upp kokt pasta igen. Det blir sällan särskilt roligt. Att däremot
steka pasta med de rester man behöver bli av med är oftast en bra idé.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och fräs det du råkar ha,
grönsaker i bitar, gärna lök och vitlök och häll sedan på pastan. Fräs
en liten stund. Sedan kan du hälla på rester av en sås eller gryta och
låta det koka ihop lite grann. Det är också gott att slänga ner en
klick crème fraiche eller kanske mozzarella riven i bitar om man
skulle råka ha det hemma. Allra enklaste versionen är helt enkelt
pasta fräst med vitlök, tomatpuré och hackade oliver, men det mättar
inte något vidare även om det är förvånande gott i all sin enkelhet.
Bröd är inte heller så dumt att använda rester till, men man får hålla
sig lite i kragen och inte stoppa i allt för knasiga saker. En klick
gröt, kokt bulgur eller couscous, rivna grönsaker eller kanske en
liten skvätt av någon inte alltför kryddig soppa kan säkert gå bra att
gömma i ett bröd, men ett varningens finger höjs alltså! Å andra sidan
kan resultatet bli väldigt spännande och överraskande gott.
Bidra gärna med rest-tillvaratagande tips!

18 oktober 2010

Din signatur: 
4922
 

Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...