Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Magnus Carlstedt, mannen bakom Peppar&Salt-nätverket har här sin blogg "Peppar, och en nypa salt".

Godaste vabbmaten?

Vabruari närmar sig med stormsteg och alla småbarnsföräldrar med insikt laddar upp. Lånar hem tonvis med böcker från bibblan. Kollar så Netflix fungerar. Fyller medicinskåpet med paracetamol och hostmedicin. Och framförallt bunkrar man upp mat! Storpack med vanilj-glass i frysen (som går att dosera lätt beroende på aptiten) och någon låda isglass (i någon glad färg som kanske är det enda i hela världen som kan få i en febersjuk 4-åring vätska). Men riktig mat då kanske du tänker? Riktig mat i vabruari är: Allt vad barnet vill handla när du är i affären. Och som du inte vill köpa. Gärna sånt som går att frysa. Eller håller sig länge. Formfranskan, chokladpålägg och festispaket med sugrör. Fiskpinnar. Några paket med äckligt inplastade pannkakor i kylen (hur tusan kan de ha så långt bäst-före-datum?) och självklart pasta i så roliga former som möjligt. Dinosaurier? Giraffer? Vid det här laget har du lagt varje princip åt sidan. Här gäller ren överlevnad bland snortrasor och febertermometrar. Så glöm för allt i världen inte ketchupen! För utan denna röda frälsare kan allt gå över styr och du får vabba hela mars också. Och den risken kan vi inte ta. För vid det laget riskerar hela familjen troligvis skörbjugg. Så ensidigt som vi äter alltså …

26 januari 2018




Julefrid? Inte än på länge!

”Men hur kunde det blir jul så fort?!” Hur många gånger den senaste veckan har du hört någon säga ungefär sådär? Ofta med lätt darr på rösten. Och ofta på språng, halvvägs till barnens julavslutning på simskolan, julbordet på jobbet, julklappshopping eller någon annan av alla saker som bara måste hinnas med. Just nu. Okej: Jag har sagt det själv. Och det är inte första året jag tänker så. Det är så med julen. Den slänger sig över en utan förvarning. Därför blir de egna projekten i köket något jag kommer fram till först framåt natten. Först när lugnet lagt sig och några försiktiga flingor landar på taket. Julefrid? Nej. Inte på länge än. Men jag tror inte det gör så mycket. Om julen kommer utan förvarning så gör säker julfriden det också. Fram till dess får det bli julstök i full fart. Precis som varje år.

10 december 2017




Som en varm svampmacka.

Sommar med torka följdes av ösregn. Fortfarande ingen värme att tala om och gurkväxterna hukar plågat i odlingarna. Men som tröst fylls skogen istället av svamp. Ja som … som svampar poppar de upp ur jorden. Och vi plockar soppar och spekulerar i hur stor årets skörd av höstkantareller kan bli i Mälardalen. Ska det bli ett rekordår? Eller är de små kantarellerna som vi lämnar kvar allt det blir?
För det är någonting med svampplockning. Jag tror det är mixen. Svamp är både avkopplande strövtåg i skogen, spännande jakt på fångst och möjligheten att fylla förråden inför vintern. Och så är det känslan av lyx när man kan smörsteka helt nyplockad svamp och låta turen toppas av en svampsmörgås. Ja, allt på samma gång. Som blandsvamp på en varm smörgås efter en dag i skogen.

28 augusti 2017




Primörer startar matåret

Vårens värme dröjer samtidigt som många kommuner redan förbereder sig för vattenbrist. Vi vaktar pumporna från kylan och läser om sparrisskörden som fryser bort. Men trots att vädret blivit allt svårare att förutspå är vi nu inne i primörernas tid. De första färska bladgrönsakerna och vackert vinröda rabarberstjälkarna dyker upp i trädgårdar och butiker. Och kanske är det nu som ett nytt matår börjar? När naturen börjar om det första går att skörda. Vi är så vana att året börjar vid tolvslaget på nyårsnatten. Men pratar man om mat så händer lite nytt under vintern. Det gör det däremot nu!

17 maj 2017




Tid för miljoner semlor

Vi måste vara galna i semlor i det här landet. Knappt har julmaten åkt ut förrän de första semlorna dyker upp på fik och i butiker. Under våren smackar vi i oss osannolika 40 miljoner stycken. Under själva Fettisdagen 5 miljoner av dem.
Men vad är det som får oss att gå igång så på dessa bullar med mandel och grädde? Jag tror det finns flera svar. Ett är förstås att semlan är enkel för att vara en hel bakelse. Det är inget krångligt att göra den själv och ingredienslistan är kort. Att vi trots allt äter dem under en begränsad (nåja) tid har säkert också betydelse. Och så gifter sig smakerna av kardemumma, mandel, grädde och mjuk vetebulle och passar så otroligt bra ihop!
Det är lätt att baka sina egna semlor. Grundrådet för att få mjuka och luftiga bullar är att ta måttligt med mjöl så degen inte blir för fast. Och att låta degen jäsa både i bunken och som bullar.
Fler tips för perfekta semlor: Låt bullarna svalna helt innan du fyller dem och blanda gärna mandelmassan med hackad mandel och inkråm från bullarna. Spritsa grädden snyggt, det höjer utseendet rejält. Och pudra på massor av florsocker såklart.
Godast semlor blir det av färska vetebullar. Ska du spara bullarna till en annan dag är rådet att frysa dem i täta plastpåsar.
Då är det bara att baka en plåt semlor till fikat. Det gäller att smaska på om man ska hinna upp i över 40 miljoner före påsk!

21 februari 2017



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
18 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
16 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
15 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
14 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
12 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
12 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
11 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av In my friend's web blogs they already have provided me on the website rolls, but mine usually is located at the bottom on the listing and does not selection when I place as it does for some individuals. Is this a placing that I have to difference or is this a choice they may have considered? . akfdfgedcdkekekg
10 mars 2017

In my friend's web blogs they already have provided me on the website rolls, but mine usually is located at the bottom on the listing and does not selection when I place as it does for some individuals. Is this a placing that I have to difference or is this a choice they may have considered? . akfdfgedcdkekekg


Matinspiration tar sin tid!

Bäcken ligger torrlagd och vi kommer hem med några skrynkliga kantareller som skramlar i påsen. Sommaren har varit torr i stora delar av landet och svampen lyser med sin frånvaro.

Istället tar vi vara på äpplena som faller från träden och räddar plommon från hungriga rådjur. Eget äppelmos, plommon till sylt och torkad frukt i burkar. Det är någonting visst med hemgjort. Det är någonting lugnande i att fylla förråden. Samtidigt blir det ofta bråttom att hinna med. Med jobb, skola och fritidsaktivitetet springer många av oss genom tillvaron i en ständig press. Sällan märks det lika tydligt som nu, när hösten drar in.

Visst lagar många av oss mat från grunden, visst tar vi vara på skörd av frukt och bär. Så mycket vi orkar och hinner. Men för inspiration behövs ofta tid. Kanske är det därför butikerna svämmar över av halvfabrikat?

Själv tänker jag rensa bland matprojekten denna höst. Kanske minska på antalet varianter. För hellre ett halvfyllt förråd men med inspirationen i behåll än ett proppfullt utan matglädje!

27 september 2016




Inga snabba koppar kaffe!

Jag hade en period då jag absolut ville ha en kaffemaskin. Min kompis hade en och det väckte tydligen habegär. Kaffet maldes av sig själv och vips så kom där en espresso! Dessutom var den rätt snygg.
Det blev ingen maskin. Jag kunde nog aldrig bestämma mig för vilken och var dessutom ensam i familjen om min kaffetörst.
För ett tag sedan hade en vän med sig kaffebönor istället för färdigmalet. Hon hade läst fel på paketet och där var det så inte lätt att se skillnad!
Nu råkar vi ha en kaffekvarn. Inte någon elektrisk utan en sådan man ärver. Med vev. I arvegodset ingår även en filterhållare från Melitta i benvitt porslin. Och då även kaffebryggaren åkte ut en gång då köksskåpen var trånga så …
Nu brygger jag alltså kaffe från grunden. Först bönor i kvarnen. Sedan veva grundligt. Filter i hållaren på en förvärmd kanna (eller rakt ner i latteglasen) och koka vatten.
Det tar en evig tid. Det är sjukt krångligt bara för en snabb kopp. Men … Varför dricker jag kaffe då? Förhoppningsvis för att njuta av smaken under en skön paus. Så kanske gör det inte så mycket om det tar några minuter extra.
Smakar verkligen allting bättre om det är krångligt att laga? Det tror jag inte.
Uppskattar man kaffet mer om man först malt och bryggt det för hand? Javisst. Tveklöst!
Så det återstår bara att köpa in en panna så jag kan rosta bönorna själv på spisen också. Nej… över öppen eld såklart! Eller? Kanske köper jag färdigmalet nästa gång.

13 november 2015




Bästa (mat)tiden är nu

Den tidiga hösten är en skön tid för den som nördar ner sig i mat. Råvarufetischismen kan blomma ohejdat. För den som ser mat som en jakt på det allra bästa finns tillgången, valet. Men också för den som bara är matglad i överflödet och måttlige intresserad av finlir. Eller förstås, för den som vill äta efter årstid; alla oss som vill att vår kost ska påverka miljön så lite så möjligt. Jag håller nörden i mig i schack, låter finliret vara måttligt. Går på närodlat, allra helst gångavstånd.
Nu, innan kylan och de värsta höstregnen sätter in. När allt finns i odlingar och på fält. Ungarna äter varma majskolvar och ingen orkar tjata när de tar för mycket smör på. Nykokt björnbärssylt och äppelpajslyx, som alltför fort blir vardagsmat. Vissen lökblast ligger kvar i landen och höstsolen gör gullövsdagarna guldpläterade.
Precis så ska vill jag se hösten – som en belåten suck mellan snabba stadsvardagar. Medan solen sjunker utanför verandaglasen och man plötsligt kommer på sig med att undra: Har det kommit någon svamp i skogarna?

22 september 2015




Skördetid

Skördetid trots en märklig och kall sommar. Njuter av färska grönsaker, intagna samma dag. Vi pratar om hur bra årets honung smakar, hur fin potatisen blev. Att äta mat man själv odlat (eller i alla fall som man vet varifrån den kommer) kan fylla mej med någonslags vördnad. Det är magiskt och det ger en tillfredsställelse. Jag tror fortfarande att det gör många av oss gott att förstå hur mycket arbete, tid och tur som ligger bakom just vår mat. Den vi ofta tar för given. För om vi ser storheten i en nyupptagen potatis kan vi kanske lättare se storheten i resten av tillvaron. Trots en regnig och kall sommar – elle kanske till och extra mycket just därför!

31 augusti 2015



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av E
20 september 2015

Kunde inte sagts bättre.



Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...