Varm eller kall, tack!
Gräddtårta i sommarsolen, härliga laxsnittar med bubbel och den perfekta cheesecaken… Juni är kalastider. Att fixa mat till fester är något av det roligaste man som matintresserad kan pyssla med. I synnerhet när man gör det till sin egen fest, och utan krav från krångliga beställare. Kort sagt: Ett roligt jobb!
Men… sommarbuffé betyder också att du tar ansvar för gästernas magar lite extra. Vilken kock vill ha tjugo magsjuka gäster till efterrätt?
Här kommer några enkla knep som kan minska risken och hålla maten frisk.
1, Handhygien. Rena tassar innan du hantera maten. Tvätta och åter tvätta. Ren disktrasa (byt eller koka!) och skärbräda med för den delen… Och inte fuska med att tvätta grönsakerna. Inte blanda kött och grönt när du hackar också så vidare…
2, Välj säkert. Satsa på trygga rätter när du planerar menyn. Vet du att det ska vara varmt och maten stå framme så välj mat som inte är lika känslig. Viss mat är behandlad för att tåla lagring: Rökt och saltat är säkrare än färsk grädde och skaldjur… (En ostpaj som tillagats i ugnen är till exempel säkrare än en fiskpaj dekorerad med färska räkor!)
3, Dela upp. Vispgrädde till kakan? Mjölk till kaffet? Kallskuret och en kall sås? Om buffén ska stå framme länge är det alltid ett bra tips att dela upp samma rätt i flera skålar och ta fram nya ur kylen efterhand. Gör hellre två små tårtor om gästerna förväntas äta av den under en längre tid. Förutom att du minskar risken när maten står kallt kan du servera fräsch och fin mat hela kvällen med nya skålar ur kylen.
4, Kallt. Kallt ska vara kallt. Laxen får inte stå ljummet. På de flesta restauranger löser man detta med stora kylblock som maten ställs på. Praktisk, snyggt och dyrt. Men du kan enkelt göra en lika bra lösning hemma: Lägg ut 3–4 kylklampar i en handduk på serveringsbordet. Lägg en braspanna eller stor metallform över och täck med en duk eller kökshandduk. Nu har du en egen liten kylbänk som håller faten kalla i flera timmar.
5, Varmt. Bakterier gillar värme. Men inte när det blir för varmt. Att under längre tid varmhålla mat, speciellt om den är förberedd och bara ska värmas igen, är alltid en risk. Mellan 20 och 50 grader, då växer mikroorganismerna som bäst. Ska du servera varma gratänger, kött eller pajer så sikta på en temperatur över 80 grader. Praktisk lösning? Varmhåll i tillräckligt varm ugn och servera i mindre omgångar så maten inte hinner stå framme så länge.
Enkla knep, javisst Med dem i bakhuvudet blir det bara glada minnen kvar dagen efter festen!
23 juni 2011