Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Jahna Lund, eko-älskande kock och tvåbarnsmamma med ett brinnande intresse för Raw Food. Skriver om Levande Föda för alla åldrar. Hälsa, näring, färg och form lämnar inte smaklökarna hemma - tvärtom!
Bilden är tagen på en myggig plats i skogen söder om jokkmokk.
Jaha... Så var det snart september. Sommaren har gått otroligt fort, men så har vi också hittat på väldigt mycket saker! Vi har bl.a varit på Malta och hälsat på min syster, sen har vi tältat oss genom sverige då vi körde mot Kiruna och Abisko. Men vi har haft många delmål, bl.a. en väldigt mysig festival som heter Urkult och ligger i Ångermanland. Jag har även fått reda på att jag är gravid igen! Väldigt oväntat men hemskt välkommet. Tajming har aldrig varit min starka sida. Jag är redan i vecka 18 och det är många vänner som jag inte har hunnit berätta det för än, det känns lite tokigt.. men, men.
Raw Foodandet gick åt skogen de tre första månaderna då jag mådde konstant illa om jag inte åt med exakt tre timmars mellanrum och absolut inget socker eller vetemjöl. Men det var mycket andra saker som slank in i min kost, utan att jag hade något val ;-) Min kropp krävde det, för att inte må illa.
På resande fot är det heller inte alltid så lätt med raw food. Eller tja, det borde inte vara så svårt, när man inte ens behöver tillaga det. Men å andra sidan är det svårt att mixa i skogen. Visst behövs det inte alltd mixas, men för att barnen skulle vara nöjda också, så blev det kokt ris och tomater och andra grönsaker, som vi tillagade i Trangiakök. Vi bodde ju oftat i skogen eller liknande, gärna nära en sjö så vi hade tillgång till vatten, så någon elektrisitet fanns inte till hands. Någon teckning på mobilerna hade vi inte heller så fort vi kom norr om Sollefteå. Helt dött, förutom i de större städerna, som jokkmokk, arvidsjaur, gällivare osv. Men jag njöt av det, med semester från tekniken. Något som dock är väldigt lätt att ha med sig är chiafrön och vaniljpulver, som man bara kan blanda med vatten eller gärna havremjölk om det finns till hands. Det är både gott, mättade och näringsrikt.
Frukt och nötter är ju också lätt att fixa till
En dag när vi befann oss hos mina svärföräldrar i Dalsland, så blev vi plötsligt fikasugna. En kvart senare kunde vi äta en raw choklad råtta. Det var min svägerska som tyckte att det skulle bli en råtta då jag frågade vilken form kakan skulle ha. Hennes svar var inget jag förväntade mig :-) Men jag gillar oväntade utmaningar så en råtta blev det!
På söndag ska jag på Raw Food knyt i Vejbystand, alla är välkommna så om ni är sugna gå bara in på Rawfoodmiddagar.se och klicka er vidare till raw food knyt och anmäla er!
Vi ses!
21 augusti 2012
Kommentar av
osignerat
28 augusti 2012
Tjusig rå-vego-råtta och roligt att du är tillbaka på bloggen!
Kommentar av
Xanna
21 augusti 2012
Grattis!!! Vad roligt att ni blir än fler! :D
Du vet att jag älskar dig. Puss på din mage och hela din familj!
Jag läser till lärare och dramapedagog på Malmö Högskola, för tillfället håller jag bl.a. på med mitt examensarbete, vilket är en enormt tidskrävande process, särskillt när man har barn och vill vara med dem hela tiden. =)
Mitt projekt är bl.a. att skriva en barnbok som innehåller raw food recept och musik med ett övergripande tema på hälsa och miljö. Man får följa en pojke som kallar sig Cameleonte och hur fantiserar om att vara en superhjälte. Han bor med sin familj som består utav en hälsofanatisk mamma och en smula överdriven miljöaktivist till pappa samt en helt vanlig lillebror. Tillsammans lagar de mat och hittar på saker ute i naturen. Bilderna till har jag ritat med laptopens helt vanliga styrplatta, i photoshop. Bilderna blir på så vis barnsliga och "okorrekta", vilket är precis min mening. Det är absolut inte så att jag inte kan bättre ;-)
Jag fyllde 30 år i måndags också... Fylla år är alltid kul! =)
Jag har en rolig sak på gång, en spiralizer! Med den kan man göra krulliga nudlar och annat av grönsaker. Jätte kul ska det bli att prova den!
Så tog det äntligen fart. Jag är igång igen! Min mat är till största delen raw, även om vissa saker fortfarande blir tillagade. Men jag är på gång och det käns bra, det är huvudsaken! Jag har köpt lite superfoods-pulver också. (Ja, enligt 80/10/10 så är det inte bra eller nörvändigt med superfods. Men skit i det =), det är roligt och visst har det effekt!)
Jag har köpt Maca: Maca är en väldigt näringstät födokälla som innehåller stora mängder vitaminer, enzymer, och alla aminosyror (som ofta är svårt att få i vegetarisk mat). Aminosyra-innehållet i den här växten ger ett innehåll på runt 14 % upptagligt protein i genomsnitt. Maca har verkligen en imponerande uppsättning mineraler, speciellt noterbar är kalcium. De flesta äter idag en kost som har ett lägre mineralinnehåll än våra förfäders vildinsamlade örter. Macas höga mineralinnehåll kan hjälpa dig på traven med mineralerna, den är både god och angenäm. Inte nog med det, maca innehåller också spårämnen av det svårfunna vitamin B-12, inte tillräckligt för att täcka behovet, men ändå.
Chlorella: Chlorella är en sötvattensalg. Den innehåller mest klorofyll av alla växter i världen (2-3 %), mer än Spirulina - därav dess namn Chlorella. Den har existerat på jorden i miljarder år och var bland de första växter som överhuvudtaget fanns. Chlorella är en av jordens nyttigaste födoämnen och är idealisk föda för människan. Särskilt sägs chlorella ofta vara utrensande och hävdas kunna hjälpa till att föra ut tungmetaller och andra gifter.
Chiafrön: Fröet har en fantastisk uppsättning essentiella aminosyror, protein och antioxidanter, vitaminer och mineraler. Framförallt utgör chiafrön en sensationellt god källa till Omega 3, som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn.
Chia innehåller bland annat:
- 8 ggr mer Omega-3 än lax
- 15 ggr mer magnesium än broccoli
- 5 ggr mer kalcium än mjölk
- 3 ggr mer järn än spenat
- 3 ggr mer antioxidanter än blåbär
- mer protein än i havre och vete
- många vitaminer och mineraler
- och är helt glutenfritt och veganskt!
Bipollen: Pollenkornen, som är egentligen är klumpar av hanfröer från de växter som blivit besökta av biet, innehåller ett fantastiskt spektra av näringsämnen. Förutom 22 olika aminosyror påträffas i pollenet också de flesta vitaminer, många enzymer och flavonoider och åtskilliga mineraler.
krossad kakao: Kakao har ett högt innehåll av antioxidanter, C-vitamin, fytonutrienter, m.m.
Med mera...
Kakor och mat
Jag gjorde lite kakor här om dagen. Isak, min älsta son, ville baka. Vi gjorde någon form utav syltkakor den dagen.
Vi mixade i hop en bas på mandel, dadlar och vanilj. Sylten bestod utav hallon och dadlar.
Forma, klicka i sylten.
In i torkugnen över natten, om man orkar vänta. =)
Klart!
Det finns många olika goda röror eller minisallader man kan göra. Enkelt men gott. Man behöver inte krångla till det. =)
En röra är bara morötter, river ingefära, lite honung eller agave samt örtsalt.
En annan är: blötlagda (eller kokta) belugalinser, dulse (nyttig alg), pressad citron, dill och örtsalt. Smakar ljuvligt av hav!
Jag torkade även lite kex en dag som vi åt med lite vitlöks"ost".
kexen bestod utav äpple, morot och chiafrön samt kryddor som paprika och gurkmeja.
Osten bestod utav: paranötter, vatten, vitlök, citronsaft, peppar och örtsalt.
That's it for now folks!
kramar!
18 mars 2012
Kommentar av
osignerat
17 juni 2012
Åååååååå WOW vad gott! Man svävar på molnen ju! =) Tack för dina idéer! BRA. Nu startar jag.
Svar av Jahna
16 oktober 2012
Underbart! Tack själv.. =)
Kommentar av
Skeptisk googlare
13 april 2012
Jag vill bara varna för chlorella...
Chlorella är jättebra på att binda tungmetaller... Och det är det som en chlorella-detox går ut på.
Problemet är att människokroppen är ännu bättre på det.
Så dom tungmetallerna som chlorellan innehåller hamnar i kroppen istället för att försvinna ut den naturliga vägen.
Svar av Jahna
16 oktober 2012
Detta är inget jag har hört något om.. men det ska jag ta reda på mer om hur det ligger till... Tack för tipset!
Min råa matlagning har sakta men säkert gått åt skogen. Julens traditioner greppade tag i mig och även om jag åt en hel del rå mat så blev det mer och mer övervägande tillagad vegetarisk mat. Jag läste mycket om LFRF (Low Fat Raw Food), där man i stort sett bara äter frukt och grönsaker. En diet man gärna följer om man vill detoxa sig och rensa sig på gifter. Detta borde betyda att det är en bra diet även för ett friskt tillstånd. Varför skulle det vara någon skilnad på maten som gör dig frisk mot den som håller dig frisk? Innom LFRF är det viktigt att man får i sig tillräckligt med kolhydrater och energi för att må bra annars blir man lätt trött och får "cravings". Ser du bara till att äta tillräckligt med frukt så kommer du att känna dig nöjd. Vissa menar att vi är skapta för att tycka om sött och att det inte bara är ok, utan även nödvändigt. Får vi bara i oss tillräckligt med kolhydrater från frukt och grönsaker så kommer vi att känna oss tillfredställda och känner inte alls något sötsug efter maten.
Jag tyckte själv att det kändes som den ultimata dieten och att bara äta gormét raw food kändes inte tillräckligt bra. Jag kan ha svårt att stanna upp och nöja mig. Hela tiden vill jag söka vidare och se om det fnns något ännu bättre eller ännu mer sant bakom krönet. Tyvärr, denna gång, stod det en vän bakom krönet som argumenterade väl om varför LFRF inte alls var den optimala dieten. bakom honom fanns ett stup och jag föll. Plötsligt kändes det lite hopplöst. Vad ska jag äta? Jag kunde jag inte bestämma mig om vad som var den optimala dieten. Jag hade läst så mycket med olika synvinkalar och bildat min sanning. När någon sedan kommer med en anann sanning, någon som dessutom har en fantastisk argumentationsförmåga, så blev min hjärna tiltad. Utan någon direkt plan på hur jag ville att min kost skulle se ut föll jag tillbaka till gamla vanor, i hög utsträckning. Jag föll till och med längre tillbaka, och åt inte bara tillagad mat utan även mat med tillsatsämnen och socker. Jag började med bröd igen, jag åt godis. Måttlighet har heller aldrig varit min starka sida, oftast blit det allt eller inget. Så lite i min värld blir allt. Därför tryckte jag i mig allt som kom min väg (inte kött dock), och jag kände i min kropp hur jag började kräva socker och bröd igen. Jag kunde känna mig lättirriterad och trött. Vi blev sjuka. Imunförsvaret var inte på topp direkt. Jag började med vanlig förkylning och feber, sedan var jag friskt i några dagar, sen fick jag feber igen och influensan, sedan var jag frisk några dagar för att få masjuka. =) Efter detta kommer återigen en vanlig förkylning och jag är fortfarande snorig. Helt otroligt.
Nu är jag påväg tillbaka. Solen skiner och jag ser hoppfullt på våren och vad den skall inbringa. Jag tänker inte läsa mer om ämnet raw food, jag tänker landa i den kunskap jag redan har och vara nöjd ett tag. Jag tänker sakta men säkert gå över till mer och mer råkost. Det ända jag hela tiden hållt stenhårt på är första frukosten, som antingen har varit smoothie eller frukt på annat sätt.
Så fort förkylningen lagt sig måste jag börja träna inför vätternrundan, som äger rum i juni. Det hade varit bra med ett par hundra mil i benen innan dess, så det är bara att börja cykla! När träningen kommer igång så kommer även det hjälpa till att vilja äta så bra som bara möjligt för att bli stark, smidig och uthållig! Heja, heja!
I slutet av månaden har jag raw food träff och då är alla välkomna hem till mig! Då äter vi god och hälsosam raw food och njuter av livet och varandras sälskap! Vi ses!
Så blev höst till vinter. Höstens klara färger blev till en mjuk och stillsam gråskala. Solens bleka strålar värmer inte längre. Nu ska naturen vila och återhämta sig, kanske borde vi också göra det?
Färska, krispiga, ljumma grönsaker och saftiga frukter lockar mig till liv med sin blotta närvaro i mitt kök. Många höstar och vintrar har varit så välkomna av mig. Men i år, är jag inte riktigt redo. Det känns som att jag befinner mig i ett slags mellanrum. Ett mellanrum där det varken är sommar, höst eller vinter. Knappast vår heller. Sommaren var för kort och hösten oväntad. Vintern blev maskerad till höst utan dess varma färger och jag, jag längtar. Längtar efter liv.
Jag har beställt en torkugn. En Tribest Sedona. Jag torkar saker för fullt i min vanliga ugn, men tror mig att det ska bli smidigare med en riktig torkugn, där man inte måste gå o släppa ut fukten hela tiden. Och dessutom går det in 9 plåtar istället för 3. Det är en julklapp till hela familjen och det var min man som insisterade. Det är ingen billig historia, men väl värda sina pengar tror jag. =)
Jag torkar musli, hallonremmar, skorpor m.m. Jag har så mycket idéer att mitt huvud snart exploderar. Nu ska jag bara lyckas plocka fram lite tid från de gråa herrarna. (ni har väl läst "Momo eller kampen om tiden"? Annars borde ni göra det.)
Nu sover barnen. Det är stilla i luften. Jag ska ge mig till att ordna med lite kvällsmat. Min man är snart hemma från jobbet. Det är tända ljus överallt och jag lyssnar på Bachs cellosviter. Det är egentligen kvälls-bad-musik, men det känns rätt bra ändå. =) I dag blir det nog bara lite succinipasta med tomatröra av något slag. Jag gjorde kardemummaskorpor av groddar bovete, sötat med agave. Konsistensen blev perfekt och smakmässigt får de godkänt av mig, men de behöver utvecklas. Jag ska prova lite olika smaker. Saffran, choklad och pepparkas-smak blir en trygg start. Det mysigaste av allt är att ha dem framme i en glasburk bredvid bovetemuslin och hallonremmarna.
Jag är, som ni kanske har märkt, ingen männsika som gillar att följa recept. Recepten får följa mig. Jag gillar att prova mig fram, tills smaken är fulländad eller tills rätten behöver förnyas, då jag lätt tröttnar på att göra samma sak flera gånger! Men en sak som jag fortfarande inte tröttnat på är min fulländade frukostgröt... =)
Äppel-Mandelgröt
Jag använder stavmixer samt vanlig mixer till detta.
Ca 2 porttioner, beroende på hur hungrig man är.
1. Skiva ca 5 medelstora äpplen i bitar.
2. Lägg i ca 6-7 färska dadlar utan kärna (för en sötare gröt ta i fler och vice versa.)
3. Lägg i en klick kokosolja, gärna två stora matskedar.
4. blanda i ca 2 dl förmalda och blötlagda mandlar.
5. mixa rejält till en gröt.
6. Smaka av med kanel och ev. vanilj.
Servera med lite skivad banan. Ljuvligt gott!
En annan rätt jag brukar göra som jag gillar och som går hem hos barnen är "råfärssås" med "spagetti".
Råfärssås
1. Mixa valnötter som varit bötlagda över natten.
2. blanda i färska hackade tomater eller krossade tomater på burk, soltorkade tomater samt vitlök, mixa!
3. Smaka av med örtsalt, honung, paprika krydda och peppar.
Spagetti
Ibland använder jag sucini som jag hyvlar med osthyvel till platta spagettisar, och i bland avnänder jag vitkål som jag hyvlar. Funkar även med blomkåls"couscous" (fint riven blomkål). För skeptiker och barn ;-) kan man använda vanlig spagetti eller något bättre alternativ som dinkelspagetti, hampaspagetti eller quinoaspagetti.... Fins att köpa på hälsokost eller affärer som "Morot och annat" i malmö.
Tänkte att jag skulle passa på att tipsa om något riktigt roligt jag varit med om.. =)
www.rawfoodmiddagar.se
Det går ut på att man kan gå på middag hos någon, som har skrivit upp sig som värd, och ta med sig mat som ska räcka till ca 4 personer. Av detta blir det världens buffé, där alla smakar av vad alla har tagit med sig. Man kan välja mellan att ta med sig huvudrätt eller efterrätt. Jag var i Vejbystrand på en sådan träff i måndags. Jag kände att jag vill ha lite ny input/inspiration, vilket jag fick! Fantastiskt goda saker alla hade med sig!
Jag planerar att skriva upp mig som värd inom kort. Jag ska bara bestämma datum. Jag har även planer på att dra i gång en julbords-träff! =)
Vad tycker ni där ute?
KRAM
22 oktober 2011
Kommentar av
Agneta
3 december 2011
gud så gott Gudrun!
Kommentar av
Xanna
23 oktober 2011
Låter kul och gott!
Svar av JAhna
25 oktober 2011
Tack! Vad kul att du läser min blogg! Det glädjer mig!
När tiden inte räcker till genomtänkta ord får bilderna tala!
För stunden tycks min tid inte räcka till. Jag slits mellan mina att ge mina barn full uppmärksamhet, leka med dem, laga hälsosam mat till dem, planera maten, blogga om den, handla till den... Hela tiden försöker jag också läsa och komma fram till vad som faktiskt är bra mat och inte. Det är inte alltid som raw food går hem hos barnen, då vill jag ge dem ett bra alternativ. Men vad är det..? Jag tror inte på bröd av sädeslag, men är majsmjöl eller kikärtsmjöl bättre? Bovete är jätte bra, men hur lyckas jag trolla bort smaken..? Samtidigt drog jag igång ett stort utrensningsprojekt av alla husets garderober. Jag vill inte ha en massa saker o kläder som bara tynger mig och håller mig fast. Min yngsta son är inne i en mycket aktiv period vilket är bra på sitt sätt att han trivs med livet och vill upptäcka sin omgivning. Men, shit vad han kan trötta ut en. =) Och sen mitt i allt detta vill jag få tid till att träna... Jaja, allt har sin tid. =)
Här kommer lite bilder på mat som vi ätit den senaste tiden. Kanske kan de ge lite inspiration?
Kokosgryta, med råris. Rått och sjukt gott! =)
Currysallad.
Blomkålssallad med mycket persilja. Persilja är som känt en bra järn källa...
Sallad med vitkål, tomat och en krydda som heter "greener grass" som innehåller en massa bra grejor, alger o annat.
Lite efterrätt.. Äppelbakelse på nötbotten.
Mer än så blir det inte i dag...
Men vi ses i gen!
Skriv gärna om ni undrar över ingredienser eller annat! =)
19 september 2011
Kommentar av
Ellen
20 oktober 2011
kokosgryta med råris såg och lät sjuukt gott.. skulle jag kunna få receptet? :)
Svar av Namn/signatur
22 oktober 2011
Absolut! Det är jätte enkelt och väldigt gott! =)
Börja med att skära valfria grönsaker i små bitar. Ex: Morot, broccoli, paprika, purjolök m.m. Lägg dessa i en skål. Ta en ny skål och blanda en burk ekologisk kokosmjölk, ca 2 cm ingefära (som du river fint) ca 3 klyftor vitlök, några matskedar ekologiska passerade tomater, örtsalt. Smaka av. Häll på såsen över grönsakerna, strö över lite kokosflingot, rör om. Blanda gärna i russin också, det blir gott med lite söt smak emellanåt. Toppa med kokosflingot och ev cashewnötter...
Lycka till!
Svar av Namn/signatur
22 oktober 2011
Jo just det, Riset också... =) Det är vildris, inte råris som jag skrev... Vildriset är blötlagt i ca 4 dygn, där jag sköljer och spolar i nytt vatten varje dag...
Mat är antingen basbildande eller syrabildande för kroppen. De flesta av oss äter på tok för mycket syrabildande mat, vilket leder till en rad olika tråkigheter.
Grundregeln är att frukt och grönt är basbildande i kroppen och i stort sett allt annat är syrabildande. Dvs. Djur av alla slag, mejeriprodukter, alla sädesslag, raffinerat socker, ägg, alla produkter som innehåller raffinerat socker, salt, vegetabiliska oljor som härdats, upphettats… tja det mesta.
När vi äter sur mat så måste kroppen försöka neutralisera det. Vad i kroppen kan neutralisera syra? Kalcium! Var hittar vi kalcium i kroppen? I vårt skelettet! I det långa loppet urkalkar vi vårt skellet med att äta den mat vi äter. Vi i norden toppar listorna på flest människor med benskörhet. Konstigt.. vi som dricker så mycket komjölk!! ;-) som förövrigt är syrabildande. Mjölk ger starka barn? Knappast. Men det är en helt annan debatt. Komjölkens alla nackdelar. =) I dag pratar vi om syra och basbildande föda.
Syra lagras även i lederna (ledvärk). Andra symtom på en försurad kropp kan vara:
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, leversjukdommar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, kandidat, stråke, dålig syn, skört skellet, övervikt, astma, förkylning..m.m
Försurning av kroppen för med sig att upptagandet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grovgrund för cancer. Dr Otto Warberg har bland annat fått nobelpris för denna upptäckt.
Vad kan du göra?
Försök att i alla fall äta 75% basisk föda.
Frossa grönsaker och frukt.
Börja gärna morgonen med att dricka vatten med citron i. Även om citronen är sur, så är den basbildande i kroppen.
Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet, samt minska tillagningstiden och uppvärmningsfasen för grönsaker. Lång koktid och hög uppvärmning minskar dessutom innehållet av ett flertal vitaminer hos grönsaker som vi alla vet, eller hur? =)
Börja svettas! Träna! Fysisk aktivitet rensar ut överskott av syra genom svettning.
Ät Chlorella! Det är en alg som gör gott på många sätt! Förutom de höga vitamin- och mineralinnehållet så ska den motverka försurning och rensa kroppen på tungmetaller.
Underlätta för kroppen!
Under natten storstäder kroppen sig själv. Därför är bra att sova och inte stjäla energi till annat (smälta mat) så att kroppen får sköta sitt viktiga uppdrag. Denna storstädning fortsätter faktiskt ända fram till ca lunchtid. Därför kan du underlätta för din kropp, genom att äta lättsmält mat ända fram till lunch, som inte kräver så mycket arbete och energi att ta hand om. Då får kroppen tid till att avsluta sin storstädning (rensa bort slaggprodukter m.m)
På kvällen innan du går och lägger dig kan det vara klokt att inte äta för tung mat heller. Att kroppen får sin vila är livsviktigt. Om du har mat i magen när du lägger dig kommer du inte vila ordentligt förrän maten är smält och har lämnat magsäcken, vilket kan betyda 4 timmar om du ätit proteinrik mat. Vilket i sin tur betyder att om du går och lägger dig för att få dina 7-8 timmars vila, med mat i magen, så får du kanske bara 3-4 timmars vila. Kroppen ska inte bara hinna med att rensa bort salgg och annat, den ska även bygga upp och reparera. Det blir inte mycket tid till det när du sedan börjar morgonen med kaffe, eller en stadig svensk frukost. =)
100% vila för man nästan aldrig. Jo, när man gör tarmsköljning på yogavis. Vilket jag varmt rekommenderar att göra emellanåt. =)
Jag hittade en lista som var lite kul att se.. Jag har inte kollat igenom hela, men den verkar ok.
Det har stått stilla med kaktillverkningen till Caféet i byn, vilket har passat mig utmärkt i sommar. Dels har jag fått höra att det varit lite krångel med personalen och dels har den huvudansvariga inte haft tid. Lugnet verkar smyga sig på i samma takt som hösten och nu verkar det som att caféet ska börja rulla på igen. Det kommer inte bli Raw Food kakor i samma utsträckning som tidigare, utan hon nöjer sig med lite bollar, cookies och liknande. Till en början var det tänkt att det bara skulle finnas nyttiga kakor och annat. Men den ansvariga har förstått att många som kommer för att fika har ett visst motstånd mot nya saker och äter hellre sin kanelbulle som de känner till. Men ingen ska dömmas för det, allt får ske i sin egen takt. Ingen kommer dö av att äta kanelbullar, men vill man ha energi som varar och dessutom få både näring och en smakupplevelse så ska man välja det råa alternativet. =) Nu ska det serveras gratis smakprover av några chokladkakor som jag ska tillverka i slutet av veckan... Kanske kommer folk få upp ögonen för det okända då? =) Gratis är gott!
Anyway, I går gjorde jag rå äppelkräm med sesammjölk. Vi åt det till mellanmål och det är så himla gott. Verkligen lätt att göra också!
Äppelkräm
1. Skala äpplen, gärna lite sötare äpplen.
2. Skär i bitar och mixa. Stavmixer är perfekt till detta.
3. Blanda i lite kanel och om äpplena är sura kan du även blanda i lite honung.
Sesammjölk
1. Mixa sesamfrön till mjöl.
2. Fyll på med vatten, mixa till mjölk.
3. Blanda i lite rent vaniljpulver.
Till detta drack vi en chokladdrink med kakaokross. Ljuvligt och precis lika enkelt.
Chokladdrink
Vill man kan man använda sesammjölk eller annan frö/nöt mjölk som bas, men det funkar fint med bara vatten faktiskt.
1. Lägga bananer, lite färska dadlar(om man vill), kakao, lite vanilj (om man vill) i mixern.
2. Fyll på med vatten eller "mjölk", mixa!
3. Smaka av, och garnera med krossade kakaobönor.
Min äldsta son gillar inte att klippa sig. Visserligen gör inte det så mycket då både jag och min man tycker det är fint med långt hår även på gossar. Men jag vill i alla fall att han ska kunna se ut från sitt hår, utan att det hänger i ögonen och är i vägen. Så i går gjorde jag ett nytt försök och lyckades, utan överdrivet mycket svängande på huvudet och uppryckta axlar! Dock lovade jag att han skulle få något gott när vi skulle vakna nästa morgon, dvs idag. SÅ, därför gjorde jag glass med chokladsås till frukost i morse. Nej, som ni säkert förstår så är det inte så farligt som det låter.=) För visst kan glass vara både gott och nyttigt!
Rå Glass med jordgubb/hallon-smak
1. lägg i frysta jordgubbar, frysta hallon, bananer och kokosmjölk.
2. Mixa med stavmixer. Har man tillräckligt med fryst frukt och banan så blir det en krämig "mjukglass".
Till detta hade vi chokladsås som man enkelt gör med kakao, honung och vatten. Bara att blanda i hop till önskad smak o konsistens. Jag garnerade med kakaokross, hasselnötter och bananer. Det ska vara gött o leva! =)
Näringsvärdet på denna frukost är betydligt bättre än vilken annan husmansfrukost som helst! =)
Husman vs. Raw Food Jag är beredd att anta duellen! =)
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.
Tjusig rå-vego-råtta och roligt att du är tillbaka på bloggen!