Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Simon, unga killen i början av vuxenlivet som bloggar om sitt utforskande av matlagningsvärlden och ger sin syn på vikten av bra råvaror
Motstridigt tillbaka till verkligheten
Nyss hemkommen efter en längre tid i utlandet, flera månader sedan det vardagliga livet var ett faktum och helt plötsligt är man tillbaka. Blev en period på en vecka eller så i ett mellantillstånd, väskorna låg ouppackade, tvätten tvättades inte, maten lagades inte dagarna vandrade mest runt.
24 april 2012 Mattraditioner - fast lite senare liksom
Mattraditionerna har blivit något att hålla fast i då man spendera närmar ett halvår utomland. 15 påsar frysta Köttbullar inhandlas på Ikea och kassörskan ger en kommentaren: "Are you having an epic meal time-session?" Tunna pannkakor tillagas, våfflor köps, semlor bakas och kaffebryggaren står sällan inaktiv.
30 mars 2012 Sopp-komaPå något vis har soppa inte riktigt fått sig en permanent plats i menyn här i huset, men nu så! Ärligt talat så gillar jag det, det är liksom bara att hacka ihop massa skit som är gott och hälla ihop, koka ihop med lite peppar&salt och sen är det klart - är man på det humöret kan man även slänga i buljongtärning. Stärkelsebomben blir lätt ett faktum och en liten skål räcker gott för att framkalla ett långvarigt matkoma border runt. Denna gång blev det en vild blandning mellan det som fanns;
24 februari 2012 Tofu-tips
Förråden början här tryta och en tripp till stora stygga CostCo (i stil med Martin Olsson) i Vancouver blir allt svårare att hålla borta. Vi har mer eller mindre officiellt antagit en tävling i huset där målet är att klara sig så länge vi kan på det lilla vi har.
Kvällen meny har spikats till fläskkotletterna, så morgondagen blir då utmaningen infinner sig på riktigt. Därför efterlyser jag efter era tofurecept! 8 februari 2012 Oändliga möjligheter - del två
Spelling it our there - färsbiffar kan man ha kul med!
Mitt senaste bidrag till folket blev köttfärsbiffar. Det blir sällan misslyckat, men man kan samtidigt variera det vitt och brett från gång till gång och samtidigt hitta nya nyanser och schyssta kombos mellan smakerna.
Easy enough rörs ägg, ströbrod, lök samt alla kryddor ihop till en röra med ett inte så fördelaktigt utseende. Vältra sedan i köttfärsen och rör så länge du orkar, sen gärna lite till. Jag vill inbilla mig att denna mix mår bra av att vila lite, så jag lämnade den en timme i kylen. 31 januari 2012 Oändliga möjligheter!Jag gillar maträtter som man lätt kan variera, gärna allt ifrån "middag på tio minuter" till ett långkok en söndagkväll. Rätten jag talar om är risotto. Själva grundkonceptet är rätt simpelt, receptet står tom på baksidan av avoriorisförpackningen. Det som lockar mig är de vidsträckta möjligheter som finns för att variera rätten. De personliga favoriterna är med kräftskärtar, Karl-johansvamp och bacon/kantareller.
Kvällens middag blev det sistnämnda, och så här gick det till.
Risotto
Hacka scharlottenlök och vitlök fint och fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills dess att löken är mjuk och blivit lite glansig. Värm vattenoch lägg i buljongtärningarna och låt dem lösas upp. Höj värmen och häll i vinet då det är som varmast (man vill åstadkomma att alkoholen ångas bort så fort som möjligt för att ta tillvara på så mycket smak som är möjligt). Sänk ned till låg värme och häll i riset. Då vinet kokat in tillsätts lite buljong i taget, allt eftersom det kokar in. Bacon & Kantareller Hacka bacon i små bitar och stek på ganska hög värme. Tillsätt finhackad vitlök och stek tills dess baconet börjat få färg. Tillsätt svampen och lite hackad färsk timjan och stek på låg värme.
22 november 2010 Kommentar av
Linnéa
23 augusti 2011
Varför kommer det inga uppdateringar? Hemskt trist!
Redaktionens kommentar
Det har tyvärr blivit lite längre inaktiv period än tänkte, men nu så! Mvh Simon Kommentar av
Mumsaren
22 november 2010
Oj, måste prova! Tack! Kommentar av
Bengt Johansson
22 november 2010
Där satt den! Galet gott! Svar av Simon
25 november 2010
Ja det blev en riktig hit! :) Svar av Amanda
18 december 2010
Började du blogga den 30 september? Om inte, hur ser man dina äldre inlägg? :) Svar av Simon
25 december 2010
Ja jag började blogga då så du har alldeles rätt Ibland behöver även den mest hängivna ett breakHar alltid levt efter idealet att mat ska lagas från scratch, halvfabrikat är som sänt från below och får mig att rysa inombords. Har flera gånger hamnat i ganska hätska tvister med vänner då mat skall inhandlas och jag fullkomligt har vägrat att köpa halvfabrikat, typ-exemplet är troligtvis då det vankas tacos. Tacossortimentet är enormt, och vill man kan man göra det mycket enkelt med hjälp av hel och halvfabrikatsprodukter, problemet jag funnit mig i är att det då sällan blir särskilt gott. Den specifika vara som blivit något av en symbol mellan mig och några vänner vad gäller matlagning är färdig guacamole-mix. Tanken är att den skall hällas i då man blandat ihop avocado och grädfil/creme fraiche. Innehållet är helt vanliga kryddor, så för mig känns det helt naturligt att resonera: "Jag kan väl lika gärna hälla i dem själv istället för att någon underbetald arbetare i ett land på andra sidan jorden skall göra det åt mig?". I alla fall, jag kämpar och sliter för att hålla mig men ibland faller jag och då blir det lätt en försmädlig Coop-pizza som medan den tillagas påminner mig om mitt förfall. 30 september 2010 Kommentar av
Linus
30 september 2010
Bakar du dina egna tacoskal då? ;) Svar av Simon
6 oktober 2010
Har dessvärre bara provat det en gång, men så sant som Husse skrev så var det inge problem :) Kommentar av
husse
3 oktober 2010
Tortillabröd är en baggis att själv baka... Helt klart värt att prova! Kommentar av
Simon
6 oktober 2010
Har som sagt bara bakat egna tortilla en gång, så jag har fuskat vid de flesta tillfällen vad gäller dessa :) Ska även ta tillfället i akt att nämna att jag helst avnjuter min taco utan "taco-sås" så där kan ni inte sätta dit mig :) Spring, hacka fixa!Skriver detta inlägg mitt under tiden jag lagar mat, och jag gillar! Har alltid varit den som gör saker med tempo, lite (läs mycket) stress fixar allt, och matlagningen är självklart inget undantag! Då jag lagar mat skall det i bakgrunden finnas musik med högt tempo, saker och ting skall vara där dem ska och helst av allt skall det finnas en tidspress, typ att tunnelbanan går om 30 min och jag har inte börjat laga mat, då mår jag som bäst. Löken ska hackas med lite aggressivitet och hat i blicken, vattnet skall hinna koka precis i tid tills dess att man hunnit klart med den föregående delen. Jag vet inte om det ligger i att jag är stressad till naturen eller att jag helt enkelt vuxit in i att njuta av det men jag tycker verkligen det gör hela matlagningen roligare. Idag blev det hemgjorda köttbullar, läste någon gång för en tid sen då jag tänkte göra hamburgare att man kunde blanda i typ teriyaki-sås. Sådan fanns inte hemma för tillfället så istället blev det en chansning på Worchestshire-sås, blev inte så tokigt :) Men men, nu måste jag äta, snart ska jag ju iväg! /Simon 7 oktober 2010 Hunger är bara förrättenDet där att laga mat snabbt och enkelt har sällan lockat mig. Jag skulle härom dagen laga till något av några sejfilér och drog mig väldigt för att göra det, som "vanligt", dvs slänga in den i ugnen tillsammans med lite diverse lök och rotfrukter. Klockan tickade och den sena eftermiddagen gled över och in på en tidig middagstimme. Tidsfaktorn till trots började jag ändå laga till något som kan liknas vid bouillabaisse, fast begränsat till sej + räkor. Det blev middag sent den kvällen, men gott blev det i alla fall. Klart det hade höjts ytterligare med lite lax och en och annan vitfisk till men det är inte det som betyder mest, i alla fall inte för min räkning. Rör man ihop
Så är det svårt att misslyckas
28 oktober 2010 Kommentar av
oskar
2 juni 2011
Fisk i ugnen i all ära, bouillabaisse är grymt gott och enkelt.. men om du faktiskt vill göra en fisk i ugnen så rekommenderar jag att slå in den i mycket folie använd gärna hela sidor av fisken och salta på skinnet kör snabbt i ugnen med kryddor, en skvätt vitt vin och fänkål, jag lovar det blir inte torrt:) Svar av Simon
1 december 2011
Jajamen det tror jag starkt på! :) Kommentar av
Malin
29 oktober 2010
Mums! Det är annat än en torr fisk i ugn det! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Wok funkar alltid. Tärna och fräs. Eller marinera i olivolja, örter och vitlök. Stek i het panna...