![]() Snabba scones![]() ![]() ![]() ![]()
Hanna, trebarnsmor och kvinna mitt i karriären bloggar om vardagspusslet som ibland läggs med andra bullar.
Nästan hemgjorda köttbullarJag gillar snabba lösningar när det ska vankas vardagsmiddag. Särskilt när när man inte behöver göra avkall på råvarorna. Ett av de bästa tipsen på en sådan snabb lösning hittade jag i en gratis receptbroschyr för några år sedan. Nu är fusk-köttbullarna med fusk-brunsås ett stadigt inslag hemma hos oss. I stället för att stå och trilla köttbullar med allt kladd det innebär tar man helt enkelt köttfärssmeten och slänger hela klumpen i stekpannan. Efter fyra-fem minuter vänder man på hela härligheten, skär den försiktigt i fyra delar och steker ytterligare några minuter. Sedan ner med grädde och soja och koka ihop en stund. Klart! Även om fusk-köttbullarna inte är lika snygga som runda, traditionella så smakar de lika gott. Och till vardagsmiddag duger det bra. Se till att koka potatis med skal och ställ fram lingonsylt också. Smeten blandar du till så här: 400 blandfärs 1 tsk salt lite vitpeppar 1 ägg 1 december 2010 ![]() ![]() 29 december 2011
Vi brukar göra något vi kallar elefant bajs...en köttfärssmet som till köttbullar - med ägg,kruddor lök,skorpmjöl- lägger allt i en ungsform och i ugnen en och enhalv timme.Under riden kokas potatis och grönsaker samt görs en brunsås! enkelt men gott!! Kram Davina ![]() ![]() ![]() ![]() 2 december 2010
Ett annat köttbullstips jag fått lära mig är att använda glasskopa istället för att rulla bullarna. Snabbt och snyggt! ![]() ![]() ![]() 2 december 2010
måste prova, tack! ![]() Är kärlek en krydda?
Har hamnat i en situation där vardagen kräver mycket hel- och halvfabrikat. När båda föräldrarna är delvis utslagna från matchen måste middagen fram med minsta möjliga motstånd. Kraften måste sparas till allt annat så som att barnen ska hållas hela, rena och glada och ha alla matsäckar och gympakläder med sig. Då gäller det att hitta mat som smakar bra och ändå går lätt att fixa. Och att härda ut och vänta på bättre tider. De flesta konserver går bort. Smakar inget och känns liksom helt urlakat på näring. Pulver är inte heller min grej. Känns konstgjort på något sätt. Bättre med frysta färdigrätter så som kåldolmar och panerad fisk. Eller färdigkryddad kyckling som bara är att sätta in i ugnen. Våra middagar dessa veckor är helt okej. Men det personliga försvinner. Det måste vara något som händer med mat som någon lägger ner möda på. Är kärlek och omtänksamhet en krydda? Ja, så är det nog. 22 november 2010 Vad man gör med bruna bananer
Nu har det hänt igen. I fruktskålen ligger en hel hög med bruna bananer. Ingen i familjen vill äta bruna bananer. De blir mer och mer oaptitliga. Då får jag en sådan där reflex: Måste använda bananerna till något. De får inte bara slängas. Just bananer får bara inte slängas. Jag vet inte vad det beror på. Gamla halvruttna äpplen har jag inga problem med att slänga. Kanske, tänker jag, handlar den där banan-reflexen om att de frukterna har transporterats så vansinnigt långt för att komma till min fruktskål jämfört med till exempel Ingrid Marie från Sverige. Jag ser framför mig hur bananerna har åkt från andra sidan jorden, kanske med båt i många veckor. De har liksom kämpat sig hit, tänker jag mig, från den odling i Costa Rica där de föddes, via olika transporter för att slutligen hamna just här. Deras resa ska väl ändå inte har varit förgäves, tänker jag. Det är den reko-eko-sidan av mitt invärtes resonnemang. Eller så handlar det helt enkelt om gottegrisen i mig. En upparbetad reflex att bruna bananer kan bli godis. För bruna bananer ska man så klart göra en banankaka av. Med riktigt mycket hackad choklad i. 11 november 2010 ![]() ![]() 19 oktober 2011
Man behöver inte ens grädden för att göra glass. Skiva bananerna och frys in. Ta fram när du vill, tina en aning, och mixa till jättegod och nyttig glass, gärna med någon sked kakao, t.ex, för bananchokladglass, eller med hallon, annan frukt.. nötter, nötsmör, vad än man vill. ![]() ![]() ![]() ![]() 27 november 2010
Smoothie är svaret på vad man ska göra med bruna bananer. Mixa dem med frusna bär av valfritt slag och ät i stora mängder. Snabbt, gott och perfekt i förkylningstider! Bananerna ger sötma åt lite sura bär som krusbär och röda vinbär, så inget socker behövs. Matyoghurt gör blandningen mer mättande - utmärkt till frukost och mellis! ![]() ![]() ![]() ![]() 12 november 2010
Man kan mixa bruna bananer med lite vispgrädde och vanilj. Frys ner och rör då och då och vips så har du en god glass! ![]() ![]() ![]() 12 november 2010
Ah, ska prova! ![]() ![]() ![]() 11 november 2010
Men var är receptet? ![]() ![]() ![]() 12 november 2010
Här! Sätt ugnen på 175 grader. Ha flera bunkar och vispar till hands! Det här behövs: 75 gram smör 2,5 dl socker 2 msk mjölk 1/4 tsk salt 1 tsk vaniljsocker 2 ägg 2-3 mogna bananer 100-150 gram mörk choklad 2,5 dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat Smält smöret och låt det svalna. Blanda det sedan med socker, mjölk, salt och vanlijsocker. Dela äggen och blanda ner gulorna. Vitorna vispar du sedan till hårt skum i en annan bunke. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen och rör ner. Blanda sedan mjöl och bikarbonat i en bunke och rör ner i smeten. Avsluta med att vända ner äggvitorna. Lägg smeten i smörad och bröad form och grädda i 30-40 minuter. Lycka till! :-) ![]() Oplanerad plockmat
31 maj 2010 Idag bakade jag frallorI dag bakade jag frallor. Det tar faktiskt inte så lång tid.
Mina barn älskar nybakt bröd som fortfarande är lite varmt. "Mamma, jag tycker om när smöret smälter" säger 7-åringen njutningsfullt.
Jag har hittat ett snabbrecept där degen i nödfall bara behöver jäsas en gång. Gör man en liten sats går det ännu fortare och det blir mindre disk och kladd. Här är receptet. Det räcker till 12 frallor som enkelt får plats på en plåt. 2 juni 2010 En broccolisoppa-dag
1. Broccolisoppa är ju gott ju. 2. Broccoli är nyttigt. 3. Min soppa tar bara 12 minuter att göra. Vad kan man mer begära av en trött mamma en torsdagskväll?
Och så här gör man soppan: 3 juni 2010 ![]() ![]() 15 juni 2010
Klart att broccoli är den bästa grönsaken som finns! Vad vore livet utan :) ![]() ![]() ![]() 21 juni 2010
Eller hur? Vi är många broccoliälskare! :-) ![]() Jag går och spanar på rabarbern
Jag går och spanar på rabarbern. Den står där och spirar och är så fin. Vi har en ganska konstig rabarberodling, alldeles intill vår granhäck. Någon tidigare ägare kanske tappade en rabarberplanta där eller något, vad vet jag. Antagligen är den där skuggiga platsen inte alls den ultimata för rabarber. Men i år har plantorna i alla fall fått en hel säck kogödsel. Så de borde bli glada. Men stjälkarna är ändå fortfarande för tunna. Jag bestämmer mig för att de får växa till sig en vecka till. Men nästa fredag, då! Då ska det bakas rabarberpaj minsann! 4 juni 2010 ![]() ![]() 4 juni 2010
Rabarbern är ju som godast när stjärlarkarna är tunna! Kan de verkligen vara "för tunna"? :) För korta kanske? ![]() ![]() ![]() 8 juni 2010
Ja, för då tar de slut och man får bara en liten, liten paj. ![]() Uteätardag
En sådan här dag måste man så klart äta utomhus. Vi började i morse med frukost på altanen. Te i moronsolen är så härligt! Det smakar liksom bättre på något sätt. Vet inte hur det går till. Kan te ta smak av sommar och sol? Sedan blev det sill och potatis till lunch. Som en förebådan om midsommar. Och kaffe och hembakta havrekakor. Och till middag gjorde vi en snabb och enkel pastasås med bacon som blev himla god. En kanondag för smaklökarna! 5 juni 2010 En hyllning till vällingenDet här blir en liten hyllningstext till vällingen. Bebisen är sjuk och med ens känner jag mig så tacksam över att det finns välling. För en liten ynklig pojke är det räddningen en sådan här dag när varken matlust eller ork finns. Orkar inte sitta upp, orkar inte gapa stort, orkar inte långsamt fixera makaroner och ärtor mellan tummen och pekfingret och föra dem till munnen. Men då finns det någonting varmt och lent. Någonting man kan äta i liggandes i sängen på mammas arm. Någonting som innehåller en massa vätska och näring. Och som gör en så härligt varm och sömning. Tack välling för att du finns! Hurra! 7 juni 2010 ![]() Pepparkakor![]() ![]() Snabba scones![]() ![]() ![]() Surdegsbröd![]() ![]() ![]() |
|
Ja, det låter enkelt nog!