Idag bakade jag frallor
I dag bakade jag frallor. Det tar faktiskt inte så lång tid.
Mina barn älskar nybakt bröd som fortfarande är lite varmt. "Mamma, jag tycker om när smöret smälter" säger 7-åringen njutningsfullt.
Och vem tycker inte om det? Det måste var vara medfött hos oss människor, precis som vi från födseln gillar att lukta på blommor, ligga på solvarma klippor efter ett iskallt dopp, umgås med andra människor, prata, kramas.
För övrigt är nybakta frallor ett hett tips om man vill ge sina barn en smaksensation men inte vill bjuda på kakor, glass eller bullar till fikat. Minst lika gott.
Och så doftar det så härligt i precis hela huset.
Jag har hittat ett snabbrecept där degen i nödfall bara behöver jäsas en gång. Gör man en liten sats går det ännu fortare och det blir mindre disk och kladd. Här är receptet. Det räcker till 12 frallor som enkelt får plats på en plåt.
3 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
3 krm salt
1 msk sirap
50 g jäst
2 msk rapsolja
Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i vattnet. Blanda sen ner salt, rapsolja och sirap, gramhamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Jäs sedan degen i bunken i cirka 20 minuter. Eller hoppa över denna jäsning och ta upp degen på bakbordet direkt. Knåda igenom degen och dela den sen i 12 delar och rulla till frallor. Jäs på plåt i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda frallorna i 10 minuter. Färdigt!
2 juni 2010